Monnikenwerk: Sint Nicolaaskerk voor de gemeenschap

De Nicolaaskerk in Brouwershaven.

De Nicolaaskerk in Brouwershaven.

Monnikenwerk: Sint Nicolaaskerk voor de gemeenschap

Binnenkort viert de watersportvereniging in Brouwershaven haar 50-jarig bestaan. De vereniging organiseert een feestje voor de bevolking. In de kerk en dat is precies de bedoeling: het gebouw is een ontmoetingsplaats voor de gemeenschap. Het monument wordt alleen ’s zomers nog gebruikt voor kerkdiensten. Verder is de kerk toegankelijk tijdens exposities, concerten en evenementen zo lang die maar een spiritueel, cultureel of maatschappelijk karakter hebben.

Volgens de Monumentenwacht, die de kerk met regelmaat inspecteert is de staat van onderhoud heel redelijk. “Het zout heeft na de Ramp wel zijn sporen nagelaten. Het water heeft in de kerk twee meter hoog gestaan en nog maanden daarna bleef bij vloed het water de kerk instromen. Inmiddels zijn de muren drie keer gerestaureerd, maar welke garanties daarbij ook zijn afgegeven, na een paar jaar maakt het zout alle werk ongedaan.”

Subsidie

De Stichting stelt alles in het werk om het monument in stand te houden, onder andere door subsidies ‘los te peuteren’. “De eisen die worden gesteld voor verkrijging van de ‘monumentensubsidie’ zijn aangescherpt. Voor ieder project moet tegenwoordig minstens 50% uit eigen middelen bekostigd kunnen worden, voordat de er een subsidieaanvraag voor de andere 50% ingediend kan worden. Zo is vorig jaar het buitenschilderwerk aangepakt. Komend jaar staat het up-to-date maken van de klokkenstoel in de planning en de mechanische restauratie van het orgel. De aanpak van het orgel zal tussen de veertig- tot vijftigduizend Euro gaan kosten.”

Dit voorjaar heeft de stichting subsidie verkregen voor een herbestemmingsonderzoek. “We hopen dat het advies dat uit het onderzoek voortvloeit ons ook in staat stelt nieuwe financiële bronnen aan te boren. De bevolking van Brouwershaven is wat ons betreft ook betrokken bij het behoud van het monument.”

Expositie

Tijdens de zomermaanden zit de loop er goed in, bij de Grote of Sint Nicolaaskerk. Van half tot eind juli was er een expositie van schildersvereniging ‘Tussen de havens’ (die op een zondagmiddag alleen ruim honderd bezoekers trok). Sindsdien is er een expositie over 500 jaar reformatie te zien. De Estafette ‘Als een lopend vuur’, die in het kader van de herdenking van de reformatie wordt georganiseerd eindigt binnen Zeeland op 26 augustus in Brouwershaven (10.45 uur).

Los van de evenementen: de kerk zelf is al een bezoek waard. Je kijkt er je ogen uit. De bouw ervan is in 1293 gestart, het middenschip dateert uit 1300, de zijbeuken uit 1400 en het koor uit het eind van de 15e eeuw.

Bron http://www.pzc.nl/monnikenwerk/monnikenwerk-sint-nicolaaskerk-voor-de-gemeenschap~ab07e477/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.