Bijna iedereen wil af van tweede woningen

694-3RENESSE – Behalve Renesse willen ook andere kernen op Schouwen-Duiveland dat er geen huizen meer worden verkocht aan toeristen. Alleen Burgh-Haamstede, Ellemeet en Ouwerkerk hebben daar geen moeite mee.

Liever een huis dat jarenlang te koop staat, en dus leeg en niet onderhouden? Of liever dat het wordt gekocht door een Duitser die er nu en dan een weekend doorbrengt? Het blijft een dilemma op Schouwen-Duiveland.

In Renesse zijn ze er klaar mee. De dorpsraad stuurde er twee maanden geleden een brandbrief naar andere dorps- en stadsraden met het verzoek om samen bij de gemeente afschaffing van het tweede-woningen-beleid te bepleiten.

Hanno Canters van de stadsraad in Brouwershaven hoefde er niet eens over na te denken. ,,We hebben zo’n brief zelf ook al eens naar de gemeente geschreven, dus Renesse krijgt onze volledige steun. Hier in Brouw wordt 20 procent van alle huizen verkocht aan toeristen. Je ziet ze nooit!”

In Burgh-Haamstede denken ze er heel anders over. ,,Wij zien liever tweede woningen dan woningen die zo lang leeg staan dat ze verpauperen”, zegt Chantal Cloodt namens de dorpsraad. ,,We zijn het hier ook wel gewend; bijna heel Nieuw-Haamstede is gebouwd op tweede woningen. Die zien er altijd prima verzorgd uit.”

Morgen het hele verslag in de PZC.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.