Brouwerhaven: ‘Dit is rommelig. Onnodig’

images0.persgroep.net

BROUWERSHAVEN – Brouwershaven is mooi. Maar kan nog veel mooier. De smalstad is aan onderhoud onderhevig, constateerde de stadsraad. Terecht, zo blijkt bij nadere inspectie. Er zijn wel wat verfpotten en snoeischaren nodig.

Als de stadsraad de stad bijeen roept om het over de toekomst te hebben, dan zit gelijk het hele Tonnenmagazijn vol. De inwoners van Brouwershaven zijn betrokken. Het is hun stadje. En daar valt wel wat aan te verbeteren, luidde de conclusie na de laatste vergadering.

Rommeligimages1.persgroep.net

Wat dan? Kom maar mee, zegt voorzitter Hanno Canters. Die heeft nog maar drie stappen uit zijn woning aan de Markt gezet of hij stopt. Bij een parellelle serie scheefgereden paaltjes. ,,Dit is rommelig. Onnodig.”

Vier stappen verder en hij stopt weer. Op een overvolle parkeerplaats. ,,Zo veel auto’s. Maak er nou eens een mooi plein van, met een paar parkeerplaatsen voor de ondernemers en hun klanten, en laat de rest buiten het centrum parkeren.”

Rotterdamimages2.persgroep.net?

Tien stappen verder en Canters staat weer stil. Tussen ondergrondse afvalcontainers, palen en borden. ,,Als je de ene kant op kijkt, wordt je zicht op het mooie oude stadhuis ontnomen door een wirwar aan borden en als je de andere kant op kijkt, zie je dat het nog 80 kilometer is naar Rotterdam. Rotterdam! Hallo, we staan hier in de oude binnenstad van Brouwershaven. Maar eigenlijk dus op een doorgaande weg. Zonde.”

En zo heeft de voorzitter van de stadsraad nog wel meer kanttekeningen. Over de authentieke straatlantaarns die prompt werden vervangen door moderne lampen, over de loopplank over de sluis die plotseling weg was. ,,Het zijn zaken waar we het hier allemaal over eens zijn”, vertelt Canters. ,,Brouwershaven is mooi, maar als we mooi willen blijven, dan zal er geïnvesteerd moeten worden. Dat heeft de gemeente de laatste jaren te weinig
gedaan. Althans, hier. Al het geld ging naar Renesse, Bruinisse en Zierikzee.”

Bolwerken

De bolwerken, je zou ze haast vergeten. Omdat ze nauwelijks zichtbaar zijn door al die bosschages. ,,We hebben als stadsraad een landschapsarchitect in de arm genomen die eerder werkte in Brielle en Willemstad. Wat hij daar heeft gedaan, is lelijke struiken weghalen zodat je de oude vesting weer te zien kreeg. Dat willen we hier ook.”

Op het bolwerk staan twee picknickplaatsen. Bij de ene ontbreekt het bankje, bij de andere de prullenbak. De 18e eeuwse sluis die groen is van begroeiing, de hekjes met afgebladderde verf, de naast het voetpad gelegen stortplaats van snoeiafval, de eeuwige molshopen. Hoe meer Canters erop let, hoe meer hij zich ergert. ,,We willen echt geen Veere zijn, het hoeft echt niet tot in de puntjes, maar onze toeristen krijgen nu een rommelig beeld van Brouwershaven. Dat vinden wij zonde.”

Antikraak

Maar ja, wie moet dat allemaal gaan betalen? Met de 75.000 euro die de stadsraad dacht te krijgen, maar die nu toch niet meer komen omdat de gemeente de regie van de stadsraad heeft overgenomen, kun je nog geen fractie van alle wensen bekostigen.

Maar kijk eens daar, wijst Canters naar de oude peuterspeelzaal. ,,Dat is nu antikraak, maar het is allemaal strategische grond van de gemeente. Bouw daar huizen! Mensen staan te springen om hier te wonen. En als je autobedrijf Slager nou naar het industrieterrein verplaatst, heb je nog meer bouwgrond. Een prachtig stadje onder de rook van Rotterdam. Wie wil dat nou niet?”

 Bron PZC

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.