‘Brouwerij en hotelhuisjes in en rondom kerk Brouwershaven’

Artist impression van het plan BROUW!. Met onder meer een brouwerij in de Grote Kerk van Brouwershaven en hotelhuisjes aan de voet van de kerk. © Hylkema Erfgoed
Artist impression van het plan BROUW!. Met onder meer een brouwerij in de Grote Kerk van Brouwershaven en hotelhuisjes aan de voet van de kerk.

BROUWERSHAVEN – Vestig een brouwerij met proeflokaal en een klimwand met panoramisch uitzichtpunt in de Grote Kerk in Brouwershaven. En combineer dat met ‘hotelhuisjes’ aan de voet van het monumentale gebouw. Dan heeft de Grote of Sint Nicolaaskerk toekomst. Dat concludeert Hylkema Erfgoed, het bureau dat de herbestemming van de Brouwse kerk onderzocht.

Allerlei herbestemmingsmogelijkheden zijn de revue gepasseerd. Van seniorenappartementen tot concertzaal. Het is een uitdaging om de kerk – een joekel van een gebouw in een stadje van nog geen 1500 inwoners – een duurzame en financieel gezonde toekomst te geven. Wel haalbaar lijkt een combinatie van culturele, recreatieve en horeca-activiteiten. Op een manier ‘die werkelijk iets toevoegt aan de aantrekkingskracht van het stadje en van Schouwen-Duiveland en Zeeland’, aldus de onderzoekers. Nu zijn het vooral watersportgerelateerde activiteiten waar het op het eiland om draait.

Het plan BROUW! is anders. In de preekkerk komt een bierbrouwerij waar het eigen biertje BROUW! wordt gebrouwen en gebotteld. Met een proeflokaal en een restaurant. Een grote glazen serre aan de westkant van de kerk biedt uitzicht over de Zeeuwse polder. Op het grasveld naast de kerk is ruimte voor kleinschalige optredens, buitenkunstexposities en markten. In de koorkerk en consistorie blijft ruimte voor exposities en een multimediaal programma waarin de historie van het stadje uit de doeken wordt gedaan. Tussen schip en koor is plek (én hoogte) voor een spectaculaire klimmuur, met buiten een panoramisch uitzichtpunt om over Grevelingenmeer en stad uit te kijken. Zonder dat de structuur van de kerk wordt aangetast.

Om de boel te kunnen financieren is een hotelplan bedacht op de plek waar nu nog de school staat. Daar zouden, helemaal in de stijl van een oud buurtje, zo’n 60 huisjes kunnen worden gebouwd met daarin kamers en studio’s. Als de gemeente die grond gunstig kan inbrengen, ligt er – aldus het rapport BROUW! –  een financieel haalbaar plan.

Het is hoe dan ook hard nodig een nieuwe invulling te geven aan de dik 700 jaar oude kerk, maakte Peter van der Meide – bestuurslid van de Stichting Grote of Sint Nicolaaskerk Brouwershaven en van de Stadsraad Brouwershaven – onlangs duidelijk tijdens een vergadering van de stadsraad. Werden restauraties voorheen nog door de verschillende overheden opgehoest, nu komt 50 procent van de kosten voor rekening van de beherende stichting. Het spaarpotje van de stichting raakt in rap tempo op.

Hylkema Erfgoed bedacht onder meer een brouwerij met proeflokaal, een klimwand en hotelhuisjes in en rond de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven.

Hylkema Erfgoed bedacht onder meer een brouwerij met proeflokaal, een klimwand en hotelhuisjes in en rond de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven. © Marieke Mandemaker
Bron

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.