Brouwershaven krijgt loopbrug over haven terug

BROUWERSHAVEN – Het ouderwetse rondje Brouwershaven wordt hersteld. Het stadje krijgt haar loopbrug over de sluis terug. En snel ook: volgend jaar al.

Dat is het resultaat van jaren lobbyen door de stadsraad van Brouwershaven. Die spreekt al lange tijd de langgekoesterde wens van de bevolking uit. Maak maar een plan, antwoordde de gemeente. Nu dat plan, de zogeheten stadsvisie, er ligt, komt de gemeente met geld over de brug.
Drie ton trekt de gemeente uit om Brouwershaven een boost te geven. Tweeënhalf gaat regelrecht naar de loopbrug. Voorzitter Hanno Canters van de stadsraad zegt dat die zo snel mogelijk komt. ,,Volgend jaar nog. En zodra die er ligt, geven we een groot feest.”

Toeristen
Want deze brug is niet zomaar een brug voor Brouwershaven. ,,We hadden een loopbrug over de sluis, maar die moest weg voor onderhoud en daarna hebben we hem nooit meer teruggezien. Dat is hier altijd heel erg betreurd. Mensen moesten nu helemaal om de haven lopen om naar het water te gaan. De brug werd echt gemist.”
De loopbrug wordt een schuifplank, aangesloten op de sluis. ,,We gaan hem zo snel mogelijk bestellen. Overigens niet alleen voor onze eigen inwoners, maar ook voor toeristen. Ook voor hen wordt Brouwershaven hiermee een stuk aantrekkelijker. Je bent straks zo bij ons nieuwe strandje.”

Green port
De overige halve ton gaat naar de aanleg van een green port, ofwel een groene haven. ,,Dat is een drijvende aanlegsteiger waar elektrische boten kunnen aanleggen en opladen. Padmos, het bedrijf dat in onze haven bootmotoren verkoopt, heeft een elektrische boot aangeschaft en kan die daar van stroom voorzien.”
Maar gezien de opkomende markt van elektrische voer- en vaartuigen zullen dat er in de toekomst nog veel meer zijn. Ook Staatsbosbeheer heeft belangstelling getoond voor een green port in Brouwershaven. Die overweegt ook elektrische boten aan te schaffen. Zo kan Brouwershaven straks een mooi opstappunt zijn voor vaartochten over de Grevelingen.”

Markt
En dan wordt de historische Markt ook nog eens helemaal heringericht. Dat gebeurt in 2020, zodra het laatste stuk van de havenkade is vervangen. ,,Komend jaar gaan we laten zien wat wij en de bewoners van Brouwershaven precies willen, ook qua parkeren en verkeer.”
Het kan allemaal niet op in Brouwershaven. Ook Canters is razend enthousiast. Dat was een paar jaar geleden wel anders. ,,Ondernemers investeren, de gemeente investeert en we gaan nog een beroep doen op de provincie. Eindelijk gaan er dingen gebeuren in Brouwershaven.”
Bron: https://www.pzc.nl/schouwen-duiveland/brouwershaven-krijgt-loopbrug-over-haven-terug~aedcdbed

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.