De winkels houden het levendig aan de Markt in Brouwershaven

Vlnr : Anneke en Leo Bruel, Johan van Beveren, Antoinette Laheij, Bart Glerum en Arjan Laheij houden van de levendigheid van de Markt in Brouwershaven.

 BROUWERSHAVEN – De Markt in Brouwershaven is niet zomaar een straatje. Het is het centrum van het stadje met winkeliers, restaurants én, nog een enkele bewoner. Want de tweede woningen hebben hier de overhand.

,,Het is geen saaie dooie boel hier”, zegt Anneke Bruel. Zij en haar man Leo, voormalig huisarts in de smalstad, denken dat ze misschien wel het langst van allemaal aan de Markt wonen, sinds 1973. Voor de rest is slechts tien procent van de huizen aan de Markt volgens hen permanent bewoond. ,,Het is een voordeel als je van je huis af wil, want het huis naast ons was binnen twee dagen verkocht. Voor de school is het niet best, want eerst hadden we twee scholen en nu nog maar één”, zegt Leo. Ook visboer Johan van Beveren vindt de tweede woningen niet echt gunstig voor de leefbaarheid. ,,Ik zit tussen twee vakantiewoningen in. Jonge mensen uit Brouw die hier willen komen wonen, hebben geen schijn van kans. De gemeente fixeert volledig op Zierikzee, dus van mij mag het beleid qua tweede woningen teruggedraaid worden.”
Die tweede huizen zijn veelal van onze zuiderburen. Net als dat van de buren van de familie Bruel. ,,Het zijn Belgische Nederlanders. Heel aardige mensen hoor, maar ze komen hier misschien vier keer per jaar. Voor de rest zien we ze nooit.” Bijzonder noemt Leo het, dat het kleine plaatsje met volgens hem zo’n 1200 inwoners, zoveel middenstanders telt. ,,De winkels houden het levendig.”

,,En uit eten gaan of iets halen is hier ook geen probleem”, zegt Anneke. En omdat ze eigenlijk op de hoek van de Markt wonen, die overgaat in de Haven Zuidzijde en de Haven Noordzijde, kijken ze ook zo op de jachthaven waar hun zeilboot ligt.” Want een ding is zeker: het echtpaar Bruel maakt gebruik van alles wat Brouwershaven te bieden heeft. Uit eten gaan of iets halen is hier ook geen probleem Anneke Bruel, bewoner

Levendigheid

Ronny de Koeijer van de Spar in Brouwershaven.Ronny de Koeijer van de Spar in Brouwershaven. © Dirk Jan Gjeltema

Arjan en Antoinette Laheij zijn een van de ongeveer 40 ondernemers die het stadje volgens hen telt. ,,Brouw is wel zelfvoorzienend. Er zit zelfs een kledingzaak en de bibliobus komt hier”, zegt Antoinette. Zij is geboren en getogen in Brouwershaven en sinds vier jaar runt ze samen met haar man Eten en Drinken Oud Brouw aan de Markt. Ze wonen boven de cafetaria en drinken vaak ’s morgens op het bankje voor hun zaak koffie. ,,Dan zie je mensen naar de dokter gaan of om een boodschapje gaan. Ja, de levendigheid is hier aan de Markt.”
Eén ding is wel een ergernis en dat is parkeren. Daar heeft ook supermarkteigenaar Ronny de Koeijer last van. Het is wel vrij parkeren, maar daardoor krijg je een mengelmoes van werkverkeer, toeristen en bewoners en dan is het gauw vol als er ook nog mensen boodschappen willen doen. Qua locatie voor de haventoeristen zit De Koeijer dan ook prima aan de Markt, vindt hij, maar als hij aan de rand van de smalstad kan uitbreiden, dan tekent hij ervoor. Wellicht dat er vanuit de ontwikkelde nieuwe stadsvisie een herinrichting volgt voor de Markt.

Bart Glerum voelt zich samen met zijn vriendin Winya Hak dolgelukkig met hun huis aan de Markt. ,,Het is hier top. Er wonen fijne lui en er gebeurt hier van alles, zoals de Brouwse dag en Koningsdag. Het is makkelijk contact maken.” Bart en zijn vriendin kochten vorig jaar een woning die al vier jaar leeg stond en zijn druk bezig deze op te knappen, want dat was hard nodig. Ze komen oorspronkelijk uit Vlissingen, maar werken in de randstad. Bart: ,,We hebben overal al gewoond en wilden terug naar Zeeland. Wel op een plek waar het makkelijk aan te rijden was naar Rotterdam. Zou kwamen we op Schouwen uit.” Van mij mag het beleid qua tweede woningen terugge­draaid worden. Johan van Beveren, visboer

Er wonen naar horen zeggen wel wat bekende Nederlanders in Brouwershaven. De dichter Jacob Cats was er een van.

Bron

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.