Een feest voor elk seizoen in Brouwershaven

Adrie Lievense is nieuwsgierig wat er bij de oesters geschonken wordt

BROUWERSHAVEN – Brouw Beats – dat zaterdag zijn premiére beleefde – in het voorjaar. de Brouwse Dag in de zomer, het Brouwershavenconcert in de herfst en de Winterfair in  december. Dat laatste in samenwerking met de Kerstmarkt. Ondernemersvereniging en stadsraad gaan ervoor zorgen dat er in elk seizoen wat reuring komt in de Smalstad.

,,Een beetje de sfeer van Koningsdag,” zo omschrijft Isla MacKay van restaurant ’t Swarte Schaep de redelijk goed bezochte paaszaterdag in Brouwershaven. Er stonden een muziekpodium en kraampjes op de Markt, er liep een dweilband rond en ’s avonds was op de Markt en in het clubhuis van de watersportvereniging live muziek. Aan het eind van de middag voeren vier versierde boten de haven in. Op de eerste stond een jazzband, die een korte jamsessie begon met  de dweilband op de kade.

,,Dit is een soort opening van het seizoen”, zegt voorzitter Debby Hanse van de ondernemersvereniging.  ,,Toen Swarte Schaep en cafetaria Oud Brouw hun plan bekend maakten, haakten andere ondernemers spontaan aan. Zo zette de vishandel zijn oesterkar buiten.” ,,De Spar huurde een springkussen en zette een stalletje voor appelflappen neer, maar ook de majorettevereniging besloot op te treden,” vult MacKay aan.

Hanse: ,,Er hangt een positieve energie in Brouwershaven. Dat heeft natuurlijk te maken met de Stadsvisie, die de gemeenteraad heeft goedgekeurd.  Het is zelfs gelukt om nog wat extra geld los te krijgen om de Markt op te knappen. Maar het heeft er zeker ook mee te maken dat de ondernemers de crisis achter zich hebben gelaten.”

In de evenementen wil Brouwershaven zich onderscheiden van de Visserijdagen, de Havendagen en de verschillende dorpsfeesten. MacKay: ,,De Brouwse Dag heeft zijn Music Play Inn. Ik denk dat we daar al uniek in zijn. En het Brouwershavenconcert komt van een drijvend podium in de haven, wat toch ook best bijzonder is.”

Ondernemers en stadsraad hebben een partner gevonden in de watersportvereniging, die in het verleden het havenconcert organiseerde en zaterdag voor het muzikale flottielje zorgde. Hanse: ,,Vroeger had je de Gondelvaart. Dan voer je ‘savonds op een versierde en verlichte boot even naar buiten, om de plaat heen en dan in een rijtje de haven binnen. Stelt helemaal niks voor. Maar zó leuk om te doen en ook nog eens leuk om naar te kijken. De watersportvereniging is geen elitaire club. Vorig jaar hebben ze hun jubileum met het hele dorp gevierd.”

Om verder uitvoering te geven aan de Stadsvisie is de stichting Erfgoed en Cultuur Brouwershaven opgericht. ,,Om fondsen te werven hebben we een stichting met Anbi-status nodig”, vertelt Hanse. En verder moet de website Brouwershaven.nu hét medium van het stadje worden. ,,Daar komen wat  knoppen bij. Voor nieuws, voor de verenigingen en voor de link naar Facebook.”

Hanse en MacKay weten waar ze het voor doen: ,,We  trekken samen met de stadsraad op in het verbeteren van de leefbaarheid. We willen weer trots zijn op de stad.”

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.