Het huidige stadsbeeld

Hedendaags

In en rond het historisch centrum bevinden zich goed geoutilleerde jachthavens die al heel wat keren de blauwe wimpel (kwaliteitskeur) hebben verworven. Honderden jachten markeren het beeld van de stad.

haven-2

Ook de voormalige vissers- en handelshaven in het stadscentrum is als jachthaven ingericht. Er omheen staan voor het merendeel historische gebouwen. Ook het gebouw voor het Loodswezen (men leze de geschiedenis van de stad) en het Tonnemagazijn – nu gemeenschapscentrum – markeren de ‘oude’ haven.

haven-3

In het verlengde van de haven treft men de markt, ooit ook deel van de haven. Bekroond door het van oorsprong middeleeuwse stadhuis dat in 1599 voorzien werd van een ‘voorgeborchte’ en een prestigieuze voorgevel, toonbeeld van Vlaamse Renaissance. Fraaie historische gebouwen omarmen de markt. Opmerkelijk is De Waag, nu huisartsenpraktijk.

cats

Brouwershaven heeft twee korenmolens, een grote grondzeiler en een piepkleine stellingmolen die nog altijd maalvaardig is.
Molen

Vanaf de voormalige zeesluis heeft men een prachtig uitzicht over de Grevelingen en de grote jachthaven. Wandelen kan men op wat ooit de stadswallen waren.sluis2

De smalstad heeft een prachtig museum, gewijd aan de maritieme geschiedenis van de stad. Het is gevestigd in een groot pand aan de haven alsmede in een klein monumentenpand annex.
museum

De Grote of Sint Nicolaaskerk – de bouw kostte vier eeuwen – is een even mooi als markant gebouw dat in de zomer kan worden bezichtigd.
kerkdoorbomen

Er is in Brouwershaven een hotel, er zijn zeven restaurants, twee campings, een ijsbaan en voldoende gratis parkeergelegenheid.

Reacties zijn gesloten.