‘Rare toestanden met zonnepanelen in Brouwershaven’

zonnepanelen

BROUWERSHAVEN – Zomaar even een zonnepaneel op je dak plaatsen, zit er niet in. Zeker in een kern waar sprake is van een beschermd stads- en dorpsgezicht heb je je aan strikte welstandsregels te houden. Dat leidt tot rare situaties in Brouwershaven, kaartte inwoner Peter van der Sluijs woensdagavond bij de stadsraad aan.

Aanleiding voor hem om het onderwerp aan de kaak te stellen is het feit dat de kerk aan het Bostonplein in Brouwershaven geen vergunning krijgt voor de plaatsing van zonnepanelen. De Welstandsnota schrijft voor dat bij monumentale gebouwen of gebouwen in een beschermd stads- en dorpsgezicht geen zonnepanelen aan de voorkant mogen worden geplaatst. ,,Maar die kerk ligt in een gebied waar allemaal huizen staan die na de oorlog zijn gebouwd. Het gaat voor het grootste deel om jaren vijftig woningen.”

Ook wil niet altijd zeggen dat de voorzijde van een pand het meest in het oog springende deel van een gebouw is. Daar moet naar gekeken worden, vindt Van der Sluijs. Temeer omdat de gemeente Schouwen-Duiveland werkt aan de realisatie van een energieneutraal eiland.

De Stadsraad Brouwershaven gaat er over met de gemeente in gesprek, beloofde voorzitter Hanno Canters. Prima plan, reageerde wethouder Cees van den Bos. ,,Het is iets ‘nieuws’ en Brouwershaven is cultuur-historisch een heel specifieke kern. Het is moeilijk om het beleid passend te krijgen, dus het is goed om daarover in gesprek te gaan.”

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.